Lery blogja

Fördős Peti blogja

Fördős Peti blogja

Én ilyen moslékot még nem ittam: Natur Zitrone mangó-citrom

2019. október 20. - Fördős Peti

Érdekes trend figyelhető meg a hazai sörpiacon, bár a jelenség gondolom kifejezetten nemzetközi jellegű. Az történik éppen, hogy a látszólag teljesen polarizált műfajok, jelen esetben a sörök és az üdítőitalok között kezd kialakulni egy közös halmaz. Ez a marketingesek megfogalmazásában bizonyára úgy hangzik, hogy “alkottunk egy műfajt, amivel  a frissítő üdítőitalra szomjazók és a sörök szerelmesei is megtaláljk számításaikat”, én viszont inkább úgy mondanám, hogy sikerült összepancsolni a legótvarabb moslék üdítőitalt a legótvarabb moslék sörrel. Akármi is a megközelítés, így jött létre ez a műfaj, ami alapvetően az olyan kellemetlenül nagy üdítőipari konszerneknek jelenthet fejfájást, mint amilyen a Coca Cola. Az egész valahol ott indult, hogy jó pár éve divatba jöttek a kifejezetten gagyi gyümölcsös sörök, amik jellemzően csökkentett alkoholtartalommal (2% körül) bírtak, és nagyjából úgy néztek ki, mintha a legokádékabb sört felhúztuk volna egy kis citromos fantával. Nyári frissítőnek amúgy egészen oké. Aztán vannak ugye az alkoholmentes sörök, és hát elkerülhetetlen volt, hogy készüljön alkoholmentes gyümölcsös sör is. Innentől nagyot mentek a marketingesek, mert valamelyik észlény rájött, hogy tulajdonképpen az így létrejött torzszülött már közelebb van az üdítőitalhoz, mint a sörhöz, és így született meg a kifejezetten az üdítőmárkáknak keresztbe tenni akaró, minimális söralapokkal rendelkező, sörgyártók által készített üdítőitalok. Uff

A műfaj úttörője mindenképpen a Gösser volt, amely brand égisze alatt megjelent anno a Natur Zitrone. Közben sok idő eltelt, a Gösser márkanevet kivették a buliból és egy csomó szintetikus, női sampon ízű kotyvalék jelent meg mindenféle egyéb gyümölcsök ízeit behazudva. Vessünk egy pillantást most futó Natur Zitrone marketingesek által megkonstruált PR szövegére: 

Természetes, citrom ízű üdítő, amely mentes a mesterséges adalékanyagoktól, ízesítőktől, és színezékektől. Visszazárható csomagolásának köszönhetően bárhol, bármikor fogyaszthatod. Vidd magaddal, és élvezd a gyümölcsök frissítő ízét!”

Nincs ezzel semmi gond, bármilyen szénsavas üdítőitalhoz tartozhatna ez a duma, az érdekesség inkább az ebben a műfajban, hogy ezek a gyártók nem merik 100%-ban felvállalni, hogy nettó üccsi amit gyártanak, a sör alapok még mindig megmaradtak. A hozzávalók között ugyanis a sok hulladék között felfedezhetjük az árpamalátát és a komlókivonatot is, amik mementóként jelzik, hogy honnan is indult ez a történet. 

img_0014.JPG

Így érkeztünk el mai csodálatos történetünk főszereplőjéhez, a Natur Zitrone mangó-citrom üdítőitalhoz, aminek egy kereskedelmi forgalomba nem hozható változatát találtam meg egy budapesti futóverseny ajándékcsomagjában. Szögezzük le, hogy az eredeti, félliteres, műanyag palackos kiszerelés design szempontból tökéletes lett: abszolút felfrissülés a korábbi Fanta, Mirinda és egyéb szutykok után. Látszik, hogy kifejezetten egy letisztultabb, felnőttesebb irány megtalálása volt a cél, és ez össze is jött mind a palack formájában, mind a címke stílusában. Na de ilyenekről is csak akkor ugat az ember, amikor terelni szeretné a szót a lényegről, ami itt ugyebár a beltartalom. 

Képzeljük el, hogy a balatonon szörnyű másnaposan, fejfájósan kibotorkálunk a teraszra, ahol az előző este egy hatalmas bebaszás történt. A többiek még alszanak, a szomszéd nyugdíjasok telkéről diszkréten átszűrődnek a Kossuth rádió déli hírei, egy légy a tobzódó kánikulától megfáradva ereszkedik le az asztalra, a macska az árnyékban döglik, felhő egy darab sincs az égen. Kiveszünk egy behűtött szénsavad üdítőitalt és beletöltjük egy véletlenszerűen kiválasztott pohárba, de csak amikor a szánkhoz emeljük és lenyeljük a nedűt, csak akkor jövünk rá, hogy a tegnapi buliból ottmaradt maradék sörre töltöttük rá az italt. Ezt egészítsük ki egy egészen diszkrét hányás ízzel, és már meg is kaptuk a Natur Zitrone mangó íz élményének leírását. 

Ha valaki a fentiek után kedvet kapott ehhez a csodálatos termékhez, akkor mindenképpen tudom javasolni, hogy rohanjon el a legközelebbi szupermarketbe. Én viszont állítom, hogy ilyen okádék moslékot még nem ittam: igazából azt nem értem, hogy minek erőltetni a sörös alapokat, amik ahelyett, hogy bármit is hozzátennének az élményhez, inkább hányásízt és kellemetlen perceket okoznak. 

Post vége, több üdítőital tesztet nem szándékozom írni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebigcomeup.blog.hu/api/trackback/id/tr5615242218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása