Lery blogja

Fördős Peti blogja

Fördős Peti blogja

Békeidők

2020. május 12. - Fördős Peti

Gyors leszek. Megnéztem a Békeidő c. filmet, sőt, olyannyira megnéztem, hogy bár itthon ülök a kanapémon, de még fizettem is érte, ugyanis a Vimeo oldalán egy mozijegy áráért lehet végigizgulni, szóval támogatom a magyar filmgyártást, meg minden.

Mondjuk ha ez a filmgyártás ilyen, akkor inkább azért szeretnék fizetni, hogy ne készüljenek filmek, és ezt az energiát inkább valami hasznosabbra fordítsa a stáb. Na lássuk is, miről szól ez a film? Ez egy párhuzamos síkokon játszódó kvázi szkeccsfilm, amely egymáshoz lazán kapcsolódó történetszálakkal operál - ismerjük a műfajt, szeretjük is. Fontos tulajdonsága még a filmnek, hogy napjaink Budapestjén játszódik - ezt a tényt a migránshíreket sugárzó rádióbejátszásokkal, és 5 fős kormányellenes tüntetésekkel igyekszik a rendező elképesztően didaktikus módon belénk erőszakolni. Látszik, hogy a film ütőkártyájának szánták a tényt, hogy nagyon aktuális szeretne lenni, viszont ha már ez volt a cél, akkor nagyon szeretném megkérdezni a rendezőt, hogy járt-e már Magyarországon, beszélgetett-e már magyar emberekkel, esetleg tett-e ilyet a Föld nevű bolygó bármely tetszőleges pontján, mert a film alapján furcsa módon az az érzésem, hogy nem.

Ennél mesterkéltebb jeleneteket én még egy filmben sem láttam: a kedvencem a kihalt étterem (kávézó?), ahol a pincérek elsődleges jellegzetessége, hogy 2 perc creepy beszélgetés után már a kezedet fogdossák az asztalnál ülve. Ilyen műanyag karaktereket sem láttam még filmben, újra és újra felmerül, hogy a rendező érintkezett-e már emberi lényekkel a valóságban: egy veszekedő, teljesen rottyon levő házaspárt látunk, akiknek van egy lázadó fiuk, ez így rendben is van. A lázadó ifjúság mivel van szimbolizálva a filmben? Punk hajjal, és egy ujjatlan farmerdzsekivel, amire brit zászlók vannak varrva, a srác szobájában pedig “punks not dead” feliratú stock poszterek láthatóak. Ha a rendező érintkezett is már életében valaha homo sapienssel, azt valószínűleg nem az elmúlt 30 évben tette - a filmnek voltak olyan pontjai, amikor tényleg elgondolkoztam, hogy ez melyik évtizedben játszódik. Bármikor nagyon szívesen fizetek egy mozijegynyi összeget egy magyar filmért moziban is, vagy a kanapén ülve is, de minden rosszindulat nélkül mondom, hogy ennél elidegenítőbb filmélményem még soha életemben nem volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebigcomeup.blog.hu/api/trackback/id/tr7615687026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása